De kracht van SEO: 15 tips die je direct kunt gebruiken.

Ricky Peters - blog - de kracht van SEO

Geschreven door Ricky Peters

dinsdag, mrt 26

Samenvatting: Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een belangrijk onderdeel van jouw online aanwezigheid. In dit artikel lees je wat SEO is, welke soorten SEO er zijn en krijg je tips die je direct kunt toepassen.

Waarom is SEO zo belangrijk?

De meeste beslissingen beginnen tegenwoordig met een zoekopdracht op het internet. Als je een restaurant zoekt, een loodgieter nodig hebt of de openingstijden van een winkel wilt weten, begint dit vaak op Google. Het is dus belangrijk dat jouw website tussen deze zoekresultaten staat en het liefst zo hoog mogelijk.  Dit is waar zoekmachineoptimalisatie (SEO) een rol speelt.

Wat is SEO?

SEO staat voor “Search Engine Optimization”, in het Nederlands noemen we dit “zoekmachineoptimalisatie”. Dit betekent dat je een website zo aanpast dat zoekmachines zoals Google jouw website makkelijker kunnen vinden en hoger plaatsen in de zoekresultaten. Het doel is om meer (relevante) bezoekers naar je website te krijgen.

 Als je het op een eenvoudige manier wilt bekijken, draait SEO om vier belangrijke onderdelen:

  1. Inhoud
    Dit gaat over de tekst, afbeeldingen en video’s op je website. De inhoud moet nuttig, interessant en relevant zijn voor mensen die zoeken naar wat jij aanbiedt.
  1. Trefwoorden
    Dit zijn de woorden of zinnen die mensen typen in zoekmachines. Door deze trefwoorden slim in je website te gebruiken, help je zoekmachines te begrijpen waar je pagina over gaat.
  1. Techniek
    Dit heeft te maken met hoe je website is gebouwd. Een website die snel laadt en makkelijk te gebruiken is op mobiele telefoons, scoort beter in zoekmachines.
  1. Links
    Als andere websites linken naar jouw website, ziet een zoekmachine dit als een teken dat jouw site belangrijk is. Dit kan helpen om hoger te komen in de zoekresultaten.

SEO is een continu proces, omdat zoekmachines hun methodes om websites te beoordelen regelmatig aanpassen en omdat de inhoud op internet blijft veranderen.

Welke soorten SEO zijn er?

Er zijn drie soorten SEO die je kunt inzetten namelijk; on-page SEO, off-page SEO en technische SEO, elk met een eigen focus en technieken om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines. Hieronder leg ik ze uit:

  • On-page SEO (op de pagina)
    Dit gaat over alles wat je direct op je website kunt aanpassen om hoger in de zoekresultaten te komen. Hierbij kun je denken aan de inhoud van je website, zoals de teksten, afbeeldingen, en video’s. Het gebruik van de juiste trefwoorden is hier heel belangrijk. Ook de opmaak van je website, zoals de titels, tussenkopjes, en meta-descriptions (korte beschrijvingen die in zoekresultaten worden getoond), vallen hieronder. 
  • Off-page SEO (buiten de pagina)
    Dit type SEO focust op activiteiten buiten je eigen website om de positie in zoekmachines te verbeteren. Het gaat vooral om het verkrijgen van backlinks, dit zijn links van andere websites naar jouw site. Deze links fungeren als stemmen van vertrouwen in de ogen van zoekmachines, wat kan leiden tot een hogere ranking. Ook sociale media en andere externe platforms spelen een rol in off-page SEO.
  • Technische SEO
    Dit deel van SEO richt zich op de technische aspecten van je website, zoals de snelheid waarmee je website laadt, de mobielvriendelijkheid, en of je website makkelijk te navigeren is voor zoekmachines (dit noemen we ook wel ‘crawlbaarheid’). Het zorgt ervoor dat zoekmachines je site goed kunnen lezen en begrijpen, wat essentieel is om hoger in de zoekresultaten te komen.

Elk van deze soorten SEO is belangrijk voor het algemene succes van je website in zoekmachines. Het werken aan alle drie de aspecten kan helpen om meer bezoekers naar je site te trekken.

Ricky Peters 3 types SEO

15 SEO tips voor betere vindbaarheid

De onderstaande tips zijn ingedeeld aan de hand van de drie soorten SEO. Dit zijn is slechts een greep van technieken die je kunt toepassen om jouw website te verbeteren en vindbaar te maken.

On-page SEO tips

Ontdek hoe je met on-page SEO je website optimaliseert voor zoekmachines én gebruikers.

1. Gebruik relevante trefwoorden

Zoek uit welke trefwoorden belangrijk zijn voor je doelgroep en gebruik deze op strategische plekken in je tekst, zoals in de titel, tussenkopjes, en de eerste alinea. Je kunt relevante zoekwoorden vinden via de keywordplanner van Google of met gratis tools zoals SEM-Rush.

2. Maak kwalitatieve inhoud

Schrijf nuttige en informatieve artikelen die antwoord geven op de vragen van je doelgroep. Zorg dat je inhoud uniek, interessant en leesbaar is. Kopieer geen teksten van andere websites, dit ziet Google als plagiaat.

3. Optimaliseer je afbeeldingen

Gebruik beschrijvende bestandsnamen en vul de alt-tekst in met relevante trefwoorden, zodat zoekmachines kunnen begrijpen waar de afbeeldingen over gaan.

4. Gebruik interne links

Link naar andere pagina’s binnen je eigen website. Dit helpt zoekmachines om meer van je site te ontdekken en te indexeren.

5. Verbeter de laadsnelheid van je website

Zorg ervoor dat je website snel laadt, want zoekmachines en bezoekers houden niet van trage websites. Gebruik je een WordPress website? Dan kun je hier plugins voor gebruiken zoals W3.

Off-page SEO tips

Bouw kwalitatieve backlinks op, benut sociale media en vergroot je online aanwezigheid.

1. Bouw kwalitatieve backlinks op

Krijg links van relevante en gerespecteerde websites. Dit kan door gastblogs te schrijven, samen te werken met andere websites, of door inhoud te creëren die gebruikers graag delen.

2. Gebruik sociale media

Promoot je website en inhoud op sociale media om meer bezoekers te trekken en de kans te vergroten dat anderen naar je site linken. Dit kun je doen via LinkedIn of via Facebook (Meta) en Twitter.

3. Doe aan influencer outreach

Werk samen met influencers in je sector om je content te delen of om backlinks te krijgen.

4. Meld je aan bij directories

Zorg dat je website vermeld staat in relevante online bedrijvengidsen en directories.

5. Wees actief in communities

Neem deel aan forums, groepen en andere online communities gerelateerd aan je niche om je expertise te tonen en links naar je site te delen (zonder te spammen).

Technische SEO tips

Zorg dat je website technisch geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Verbeter laadsnelheid, zorg voor mobielvriendelijkheid en los technische fouten op.

1. Maak je website mobielvriendelijk

Zorg ervoor dat je website goed werkt op mobiele apparaten. Google is sinds 2023 overgestapt op mobile-first indexing. Dit betekent dat de mobiele versie van jouw website eerst wordt beoordeeld.

2. Verbeter de structuur van je website

Zorg voor een logische structuur en een duidelijke hiërarchie in je website, met een sitemap die zoekmachines helpt om je content te vinden en te indexeren.

3. Zorg voor een veilige verbinding

Gebruik HTTPS om de gegevens van je website te beveiligen, wat ook een positieve ranking factor is voor zoekmachines.

4. Optimaliseer de laadtijd

Verklein de grootte van je afbeeldingen, gebruik caching, en minimaliseer CSS en JavaScript om de laadtijden te verkorten. Je kunt ervoor kiezen om afbeeldingen in Webp-formaat te uploaden. Dit formaat verkleindt de bestandsgrootte aanzienlijk.

5. Los crawl fouten op

Gebruik tools zoals Google Search Console en Pagespeed om fouten te vinden die zoekmachines ervan weerhouden je site goed te indexeren, zoals niet werkende links of pagina’s die je niet kunt laden

Door deze tips toe te passen, kun je op alle drie de gebieden van SEO verbeteringen aanbrengen, wat zal helpen om de zichtbaarheid en het verkeer naar je website te vergroten.

Benieuwd hoe ik jou kan ondersteunen bij het optimaliseren van jouw website?

Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in. In slechts 30 minuten kunnen wij samen kijken naar wat er mogelijk is.

Meer lezen? 

De impact een customer journey: van eerste contact tot loyale klant

De impact een customer journey: van eerste contact tot loyale klant

Ontdek hoe je een geoptimaliseerde customer journey kunt. Leer hoe je elke fase van de klantreis kunt verbeteren om de klanttevredenheid te verhogen, conversieratio’s te boosten en uiteindelijk je bedrijfsgroei te versnellen. Bonus: enkele praktische stappen en tips om je customer journey effectief te verbeteren.